Kapilari

Predstavljaju vrlo veliki estetski problem, naročito ženama. Na intezitet njihovog stvaranja utiče genetika, estrogen, trudnoća, dugotrajno stajanje kao i često izlaganje suncu i boravak u solarijumu. Dosadašnje metode uklanjanja kapilara uglavnom su se svodile na koagulaciju radio talasima ili termokauterom na licu i sklerozaciju kad su u pitanju venule i prošireni kapilari na nogama.
Ove metode su relativno agresivne, imaju niz propratnih i neželjenih efekata zbog kojih je period oporavka neizbežan. Zato je laser postao zlatni standard u rešenju ovog problema.

Zašto laser?

Uklanjanje kapilara laserom pokazala se kao vrlo efikasna, bezbolna i
bezbedna metoda. Laserski zrak, prolazeći kroz kožu, biva apsorbovan od strane hemoglobina te principom selektivne fototermolize krvni sud biva uništen.
Ovom metodom mogu se ukloniti krvni sudovi na licu, telu i nogama.

Prošireni kapilari na licu

Najčešće nastaju kao posledica dugotrajnog izlaganja suncu, naravno uz lošu genetsku predispoziciju. Drugi najčešći razlog stvaranja kapilara na licu jeste u okviru bolesti rosacea.
Kapilari su uglavnom lokalizovani oko nosa i na jagodicama. Na mestima gde kapilari formiraju gustu mrežu uočava se intenzivno crvenilo.
Upotrebom ovako savremene tehnologije rešava se problem crvenila, malih i srednjih kapilara.
Tretman nije bolan, traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.
Broj tretmana je potpuno individualan, ali se prosečno rade od 2 do 4 tretmana sa razmakom od 3 do 4 nedelje između tretmana.
Prvi rezultati vidljivi su nakon 2 do 3 nedelje.
Neželjeni efekti svedeni su na minimum i uglavnom se ogledaju u postojanju laganog crvenila koje se povlači par sati nakon tretmana.
Moguće je staviti make up odmah nakon završene procedure.
Generalno, izbegavajte izlaganje suncu, a posebno izlaganje izvorima toplote nekoliko dana nakon tretmana.

Prošireni kapilari na nogama

Vrlo čest estetski problem, posebno kod žena. Danas skoro svaka žena ima problem sa celulitom, proširenim kapilarima i venama. Razlog tome, kao prvo, jeste genetska predispozicija, a onda i hormonski status. Stanja povišenog nivoa estrogena (trudnoća, uzimanje kontraceptivnih pilula) bitno utiču na slabljenje zidova krvnih sudova i utiču na njihovo širenje. Pored pomenutih razloga, na širenje krvnih sudova utiču dugotrajno stajanje, višak kilograma, fizička neaktivnost i izlaganje različitim izvorima toplote (sunce, solarijum, sauna, vruće kupke...).
Vremenom, ove promene, koje u početku predstavljaju samo estetski problem, svojim povećavanjem prerastaju u zdravstveni problem. Zato je neophodno na vreme krenuti sa njihovom eliminacijom.
Ranije su korišćene uglavnom metode koagulacije radiotalasima i termokauterom kao i sklerozacija. Danas, na mnogo bezbedniji, brži i znatno efikasniji način pomenuti problem rešavamo laserom.
Broj tretmana je individualan, ne može se apsolutno tačno predvideti, ali prosečno se radi 2 do 4 tretmana. Početni rezultati se vide već nakon 30-tak dana, dok je pauza između tretmana 4 do 6 nedelja.
Sam tretman nije bolan, možda minimalno neprijatan i to isključivo u toku rada. Lokalni anestetici se ne preporučuju jer dovode do skupljanja krvnih sudova što smanjuje efikasnost procedure.
Radi održavanja postojećih rezultata trudite se da se što manje izlažete prethodno pomenutim faktorima rizika.

Kapilari na telu

Mogu se javiti i kod muškaraca i kod žena, najčešće na dekolteu, ledjima....Tačan uzrok se ne zna. Tretiraju se laserom, često je dovoljno uraditi 1 do 2 tretmana. Prvi rezultati se vide nakon 2-4 nedelje.

Angiomi

Vrlo često na trupu se mogu naći promene koje se vrlo uspešno uklanjaju laserom.
To su angiomi ili “cherry nevusi”-crvene, jagodičaste formacije. Mogu biti pojedinačni ili u grupama i predstavljaju, uglavnom, estetski problem.
U većini slučajeva dovoljan je jedan tretman. Nakon tretmana stvara se manja krasta koja otpadne u nekoliko narednih dana.
Procedura je bezbolna, dok osetljivije osobe mogu osetiti lagano peckanje.
Tretirani angiomi nestaju zauvek, mada postoji mogućnost stvaranja novih u toku života.