Language:
Estetski problemi / Problematična koža /Akne

Akne

Sigurno ste se nekada susreli sa problemom – kako se rešiti akni? Ako mi lično nismo imali problematičnu kožu, onda je neko iz najbližeg okruženja imao taj problem i, više ili manje, uspešno pokušavao da ga reši. Akne se javljaju, i kod muškaraca i kod žena, početkom puberteta, i mogu da traju i do 40-ih godina života.

Definišu se kao hronične zapaljenske promene na koži lica i tela (leđa, ruke, dekolte) koje pored zdravstvenog, predstavljaju i estetski problem. Vrlo često su uzrok emotivne i socijalne nesigurnosti, prvenstveno kod pubertetlija.

Lojne žlezde imaju svoje izvodne kanale na površini kože. Zahvaljujući ovoj činjenici naša koža nije suva i zaštićena je od raznih štetnih spoljnih uticaja. Prvi korak u formiranju akni jeste začepljenje izvodnih kanala lojnih žlezda. Lojne žlezde produkuju loj koji ne može da izađe na površinu kože, pri čemu nakupljeni loj i „čep“ formiraju komedon ili mitiser. Daljim nakupljanjem loja, dolazi do pucanja kanala lojne žlezde, sadržaj dopire u kožu i nastaje upala tj. akna.

Nestručnim i neadekvatnim tretiranjem akni najčešće nastaju tamnoljubičaste fleke na koži (postinflamatorne pigmentacije) i ožiljci. Zato prvi korak u pravilnom lečenju akni jeste odlazak kod dermatologa koji će da utvrdi o kojoj formi akni je reč i na osnovu toga odrediti adekvatan tretman za iste. Kozmetičkim tretmanima se ne leče akne.

Preporučene procedure:

U ordinaciji LaDerma izbegavamo ordiniranje antibiotika i kontraceptivnih pilula u cilju rešenja pomenutog problema.

Takođe savetujemo da ne čekate da akne same prođu.

  • Hemijski piling (Acne Stop Peel) kao neizbežno sredstvo u tretiranju akni. Primenom ovog pilinga izbegavamo upotrebu klasičnih dermatoloških preparata (Benzoyl peroxid, retinol…). Ovim pilingom se vrlo brzo uspostavlja seboregulacija. Piling se obavezno kombinuje sa dermatokozmetskim preparatima kojima pacijent održava postignute rezultate.

  • Dermatokozmetski preparati (kreme i losioni) su specifičnih koncentracija te njihovu upotrebu ordinira isključivo dr Biljana Đurđević na osnovu postojećeg stanja kože.

  • Laserski tretmani se obično koriste kako bi se smanjio intezitet crvenila i umirio zapaljenski proces koji prati akne. Laserom se mogu tretirati i fleke od akni.

  • Oralna terapija Roaccutan tabletama Roaccutan je derivat vitamina A i mora se jako oprezno davati zbog niza neželjenih efekata. Ordiniramo ga pacijentima sa ozbiljnijom formom akni lokalizovanih na licu, vratu, leđima. Ove akne su često praćene ožiljcima.

Uz dobro objašnjenje šta pacijenta očekuje tokom terapije i čega mora da se pridržava, dileme nema. Jednostavno postoje forme akni koje jedino reaguju na ovakav vid terapije.