Language:
Estetski problemi / Crvenilo lica i rosacea

Crvenilo lica i rosacea

Crvenilo lica

Crvenilo lica predstavlja, prvenstveno, estetski problem, uglavnom kod žena. Najčešće nastaje kao posledica dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima, u kombinaciji sa lošom genetskom predispozicijom. Kapilari su, uglavnom, lokalizovani oko nosa i na obrazima, a na mestima gde formiraju gustu mrežu uočavamo intenzivno sliveno crvenilo.

Procedure izbora za ovu vrstu problema su laseri i IPL koje su se pokazale kao vrlo efikasne, bezbolne i bezbedne metode u rešavanju ovog problema. Ukoliko na vreme ne krenemo da tretiramo ovaj problem, on može da preraste u ozbiljnije oboljenje kapilara – rosacea.

Rosacea

Rosacea je hronično oboljenje krvnih sudova lica (najčešće su to obrazi i nos). Ovo oboljenje se ne može izlečiti, ali se može vrlo uspešno tretirati i držati pod kontrolom. Loša genetska predispozicija uz uticaj spoljnih faktora su osnovni uzrok nastanka ovog problema

U početnom stadijumu postoji samo predispozicija i sklonost osobe ka crvenilu. Radi se o preosetljivosti kapilara lica na spoljne uticaje, pri čemu se oni šire, usled prodora krvi u njih, što se manifestuje kao crvenilo. Vrlo brzo kapilari se skupljaju i crvenilo nestaje. Crvenilo se javlja u naletima.

Ukoliko su toplota, hladnoća, alkohol, začinjena i vruća hrana, kao faktori koji favorizuju širenje krvnih sudova, svakodnevno prisutni u Vašem životu, oni će kod osoba sa ovim problemom, doprineti razvoju bolesti. Crvenilo kože će postati trajno, kapilari će biti oštećeni, što u krajnjoj fazi dovodi do razvoja akni, tzv. acne rosacea.

Rosacea je često udružena sa seboroičnim dermatitisom što dodatno otežava lečenje, te pristup terapijiskim modalitetima mora biti kompleksan.

Preporučene procedure:

Pojava lasera i IPL-a je znatno pomogla u borbi i rešavanju ovog problema. Trenutno su to procedure izbora za lečenje Rosacee jer deluju na uzrok njenog nastanka, tj. na same kapilare. Uništavanjem kapilara smanjuje se crvenilo, odnosno napadi crvenila, a eventualna pojava akni stavlja pod kontrolu.

Preparati koji se koriste za negu ovakve kože ne smeju biti agresivni i ne smeju je isušivati.