Language:
Estetski problemi / Dlake

Dlake

Od davnina žene ( a sve češće i muškarci) vode bitku protiv neželjenih dlaka na razne načine (depilacija, brijanje, depil kreme, trake…). Većina ovih metoda ima brojne neželjene nuspojave – nastanak pigmentacija (naročito na nausnicama), urastanje dlaka, crvenilo, osip…

Najneprijatniji fenomen nastao kao posledica uklanjanja dlaka jeste njihovo urastanje. Do urastanja dlake dolazi kada ona umesto da izraste na povrsinu kože se vraća unazad, što dovodi do inflamacije na tom mestu. Posledično, nastaju – tamne fleke (pigmentacije). Najveći broj žena, pokušavajući da same izvuku dlaku na površinu, samo pogoršavaju problem, praveći kraste i ožiljke.

Kao prateći fenomen urastanja dlaka javlja se i upala korena dlake – folikulitis. Kod žena se ovaj problem najčešće javlja na preponama i potkolenicama, a kod muškaraca na vratu, bradi i unutrašnjoj strani butina.

Faktori koji utiču na urastanje i upalu dlaka su mnogobrojni:

  • depilacija voskom

  • znojenje

  • dugotrajno sedenje

  • uska odeća

  • često brijanje

  • hormonski status…

Najefikasnija i jedina neinvazivna, sigurna i trajna metoda za uklanjanje neželjenih dlaka jeste laserska epilacija.

Rast dlake je cikličan i odvija se u tri faze:

1. Faza aktivnog rasta dlake (anagen) – 70-90% dlaka se nalazi u ovoj fazi

2. Faza regresije (telogen) – jako mali broj dlaka, do 1%

3. Faza ispadanja (katagen) – 10-30% dlaka se nalazi u ovoj fazi

Mehanizmi delovanja lasera

Odgovarajuća sonda lasera dovodi se u direktan kontakt sa kožom. Zahvaljujući pigmentu melaninu, koji se nalazi u folikulu dlake, laserski snop biva apsorbovan. U koži se svetlosni zrak pretvara u toplotu, dovodeći do uništenja folikula dlake (fototermoliza).

Broj potrebnih tretmana i zašto se moraju ponavljati

Kako laserski snop može uništiti folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta (a kako se u okviru jedne anatomske regije rast dlaka odvija u različitim fazama), tretman je neophodno ponoviti u period od 6-12 nedelja, 4-5 puta. Nakon svakog pojedinačnog tretmana sledi miran period u rastu dlake od oko dve do 4 nedelje (kada one uopšte ne rastu). Jednim tretmanom se obično gubi oko 25% dlačica.

Šta još treba znati o epilaciji?

Najbolji rezultati se postižu kod osoba koje imaju jaku, tamnu dlaku i svetlu kožu, pozitivan genetski status, ne koriste nikakvu hormonsku terapiju. Oko 4 nedelje pre epilacije dlake se ne smeju izbeljivati, čupati pincetom niti depilirati voskom. U toku pripreme za tretman mogu se uklanjati samo sa površine kože ( makazice, brijač, depil krema).

U toku celokupnog tretmana kožu ne treba izlagati Suncu – zato je idealno ovu procedure raditi u toku jeseni i zime. Epilacijom, na vrlo pouzdan način možemo sebi priuštiti telo bez dlačica, rešiti fenomen uraslih dlaka kao i postinflamatornih hiperpigmentacija (fleka).