Language:
Estetske procedure i tehnologije / Lice / Faktori rasta – stimulacija kolagena

Faktori rasta – stimulacija kolagena

Revolucionarna metoda ne samo u podmlađivanju već i u potpunoj regeneraciji i revitalizaciji kože.

Šta je growth factor?

Growth factor-faktor rasta ćelija (EGF- epidermal growth factor, FGF- fibroblast growth factor) je ćelijski protein koji je uključen u određene prirodne mehanizme regeneracije kože. Utiče na pojačanu sintezu kolagena i elastina, obnavljanje mikrovaskularne mreže, ubrzava zarastanje rana, ubrzava sintezu hijaluronske kiseline…

Growth factor se u organizmu luči kao reakcija kože na povrede ili „stres“ neke druge vrste (UV zračenje, pušenje, intenzivna mimika…). Procesom starenja koncentracija GF-a se smanjuje, a samim tim i regenerativne sposobnosti kože. Koža je starenjem hronično „povređena“ i nikada se u potpunosti ne regeneriše. Upravo zato joj je neophodno dodati GF kako bi se probudili prirodni potencijali regeneracije kože.

Koje su prednosti GF-a u odnosu na druge metode?

Za razliku od instant metoda podmlađivanja, poput ubrizgavanja botox-a ili hijalurona, kojima rešavamo samo pitanje bora, GF ima kumulativan efekat i daleko širi spektar delovanja. Nakon sto dana u koži se registruje potpuno novi kolagen, čime koža bitno dobija na jedrini. Nedostaci kao što su proširene pore, fine linije i bore, ožiljci, fleke, neujednačen ten i tekstura kože, celulit…postaju manje vidljivi, čime se maksimalno dobija na kvalitetu kože u celini.

Na ovaj način ne samo da utičete na izgled i kvalitet kože, već će i rezultati biti daleko trajniji, tako da se može reći da sa GF-om ulažete u svoju kožu na duge staze.

Upravo ova procedura idealna je za one koje žele minimalne promene i prirodan izgled. Osim što čuva izraz lica, “Baby Bo” čuva i Vaše zdravlje jer je tretirani mišić pokretljiviji i u funkciji. Pravo vreme za početak ovog tretmana jeste kada zaključite da Vam postojeće mimične bore smetaju.

Kako izgleda sama procedura?

Da bi GROWTH FACTOR mogao da prodre u kožu, ona prethodno mora biti stimulisana, bilo hemijski ili mehanički. Način stimulacije zavisi od tipa kože, problema koji želimo da rešimo, dela tela koji se tretira i intenziteta promena koje želimo da eliminišemo. Suština stimulacije jeste da se obezbedi pravilan i neagresivan prodor GF-a u kožu.

Radi se o krajnje neinvazivnoj proceduri (nema oštećenja epiderma, krvi, modrica) koja traje od 15 do 60 minuta, u zavisnosti od veličine regije koja se tretira.

Jedini propratni efekat nakon završene procedure jeste crvenilo koje ide od blago ružičastog do intenzivno crvenog, koje se povlači u roku od 24 časa.

Koje su indikacije za primenu GF-a?

Podmlađivanje lica i tela

Najupečatljiviji znaci starenja su: pigmentacije, suva, istanjena, beživotna koža, izraženi kapilari i crvenilo, proširene pore, brojne linije i bore, neujednačen ten. GF, kao ćelijski protein uključen je u određene mehanizme regeneracije kože. Utiče na pojačanu sintezu kolagena i elastina, stimuliše rast i reprodukciju ćelija, obnavlja kapilarnu mrežu…

Vrlo brzo, već nakon prvog tretmana, primetno je zatezanje kože a vremenom dobija i na jedrini, postaje elastičnija, bore se ublažavaju, ten postaje ujednačeniji.

Akne, proširene pore, ožiljci od akni

Kombinacija sa neagresivnim hemijskim pilingom, koji na adekvatan način priprema kožu za aplikaciju GF-a, predstavlja revolucionarnu metodu u tretiranju akni. Ovom kombinacijom postiže se snažan antiinflamatorni efekat uz istovremenu seboregulaciju.

Proširene pore se znatno smanjuju već posle prvog tretmana zahvaljujući sa jedne strane snažnoj mehaničkoj stimulaciji a sa druge zbog samih bioloških svojstava GF-a.

Ožiljci od akni, posebno sitniji i plići, postaju manje vidljivi, usled kumulativne i intenzivne stimulacije kolagena i elastina.

Hiperpigmentacije

U zavisnosti od toga kako su pigmentacije nastale (posledica hormonskog disbalansa, starenja, prekomernog izlaganja UV zracima, postinflamatorne…) i mesta na kome se nalaze (lice, dekolte, šake, nadlaktice, leđa…) zavisi i uspešnost tretiranja GF-om.

Opuštena koža

Kao prvi znak starenja obično primetimo opuštenu kožu obraza, unutrašnje strane natkolenica, nadlaktica. Ovaj problem se ne retko javlja i kod mlađih osoba- iznad kolena, na stomaku (naročito nakon porođaja). Zahvaljujući mehanizmima intenzivne stimulacije produkcije kolagena i elastina, GF je našao svoje mesto u okviru rešavanja ovog problema.

Celulit

Prvi i drugi stadijum celulita su odlična indikacija za tretiranje GF-om. Efekti su vidljivi brzo, već nakon 1 do 2 tretmana. Kao posledica brzog zatezanja kože, fenomen „pomorandžine kore“ nestaje, a kao posledica kumulativnog dejstva GF-a, kolagena vlakna postaju jača i stabilnija pa je i rezultat dugotrajniji. Tretman celulita GF-om je idealan jer se može raditi tokom cele godine ( nema modrica, podliva, otoka, oštećenja kože).

Koliko je tretmana potrebno?

Broj tretmana je krajnje individualan i zavisi od mnogobrojnih faktora (stanja kože, vrste problema, veličine tretirane regije, podvrste GF-a koji se koristi).

Najčešće se radi serija od 3 do 6 vezanih tretmana na 4 do 6 nedelja. Potreba za održavanjem je individualna i kreće se u rasponu od 6 meseci do godinu dana.

Da li je ovu metodu moguće kombinovati sa drugim procedurama?

Ukoliko se pravilno odrede indikacije, GF ne samo da je moguće već je i poželjno kombinovati sa drugim metodama. Suština je u tome da shvatite da instant metode kojima se uglavnom ublažava intenzitet bora ili koža trenutno zategne nisu garancija da ćete izgledati mlađe, svežije, odmornije…Za postizanje takvog efekta potrebno je unaprediti kvalitet kože u celini.