Language:
Estetske procedure i tehnologije / Laseri

Laseri

Laserska energija se poslednjih godina nametnula kao brz, pouzdan, efikasan i neagresivan metod za tretiranje različitih problema vezanih za estetiku lica i tela, kao i tretmana kože.

LASER je akronim za Light (svetlost) Amplification (pojačavanje) Stimulation (stimulacija) Emision (emisija) Radiation (zračenje).

Laser je, najjednostavnije rečeno, uređaj koji proizvodi laserski zrak pomoću stimulisane emisije fotona kojima se bombarduju atomi, što dovodi do prelaska elektrona iz jedne orbite u drugu uz istovremeno oslobađanje energije. Razlika između lasera je u vrsti medijuma u kojem se pobuđuju atomi, pa tako razlikujemo Nd YAG, Er YAG, CO2, argonski, diodni laser.

Osnovna karakteristika lasera je da svi zraci imaju istu talasnu dužinu, tj. boju (monohromatski), brzinu i smer kretanja (koherentni) i skupljaju se u jedan zrak sa velikom količinom energije.

„Meta“ laserskog zraka su tzv. hromofore- obojene strukture. Svaki laser, u zavisnosti od talasne dužine koju proizvodi, ima svoju specifičnu hromoforu na koju deluje. Zahvaljujući ovoj činjenici imamo lasere kojima se uspešno tretiraju samo kapilari, dlake, pigmentacije, bez oštećenja okolnog tkiva. Dakle, postoji apsolutna specifičnost i preciznost u tretiranju problema.

IPL je akronim za Intensified (intenzivna) Pulse (pulsirajuća) Light (svetlost) koja se razlikuje od laserske po tome što je nekoherentna i različitih talasnih dužina. Zbog disperzivnosti svetlosti koju emituje, IPL se može koristiti za tretiranje širih površina nego što je slučaj kod lasera.