Language:
Estetske procedure i tehnologije / Telo / Mezoterapija tela – terapija celulita

Mezoterapija tela – terapija celulita

Šta je celulit?

Celulit predstavlja skup degenerativnih promena u potkožnom masnom tkivu (hipodermu).

Stadijumi celulita

Pre bilo kakve intervencije neophodno je odrediti stepen celulita kako bi se pravilno odredila i vrsta tretmana. Prema Nurnberger-Mullrer skali, postoje četiri stadijuma celulita:

  • Prvi stadijum: Tečnost se nagomilava u međućeliskom prostoru. Ova faza podrazumeva povećanje propustljivosti krvnih sudova u dermu i hipodermu, što za posledicu ima nagomilavanje tečnosti u međućeliskom prostoru. Pomenuti proces utiče negativno na vezivno tkivo koje postepeno gubi ulogu podupirača masnih ćelija koje bujaju, njihov volumen se povećava od dva do tri puta i one počinju da se grupišu. U ovom stadijumu na koži još uvek nema znakova patoloških promena.
  • Drugi stadijum: Grupisane masne ćelije „putuju“ ka površini kože. Degenerativne promene u dermu su vrlo uznapredovale, kapilarna mreža sve više slabi, samim tim i dotok krvi. Vezivna vlakna zadebljavaju, nakupine masnih ćelija idu ka površini kože potiskujući „razređeni“ derm. Promene se vide golim okom, naročito „pinch“ testom.
  • Treći stadijum: Uočljiv fenomen pomorandžine kore. U ovom stadijumu, zbog nedostatka gradivnih materija, sinteza kolagena i elastina je smanjena što za posledicu ima istanjivanje derma. Grupa masnih ćelija iz dubljih srtuktura probijaju se u derm i oko njih se formiraju tvrde, fibrozne mreže, stvarajući na koži uočljiv fenomen pomorandžine kore.
  • Četvrti stadijum: Vrlo upadljiva ispupčenja i udubljenja na koži. Promene iz predhodnog stadijuma su još intenzivnije, grupacije masnih ćelija postaju još veće i okružuju se sve tvrđim fibroznim omotačem. Promene u teksturi kože (ispupčenje i udubljenje) vizuelno su vrlo upadljive.

Način lečenja

Procedure namenjene eliminaciji celulita imaju različite mehanizme delovanja.
Ručna masaža, različiti aparati na bazi vakuuma, rolanja, ultrazvuka …koriste se u terapiji celulita.

Mezoterapija se u odnosu na pomenute metode izdvojila isključivo svojom efikasnošću, brzinom i dugotrajnošću postignutih rezultata. Jako je važno napomenuti da se mezoterapija može primeniti kod osoba sa proširenim venama kod kojih je “gnječenje” tkiva, na kojima se zasnivaju prethodno pomenute metode, kontraindikovano. Upravo ovo ukazuje na nežnost i preciznost same procedure.

Mezoterapija bi se trebala obavljati isključivo u lekarskim ordinacijama i to od strane lekara koji su za to posebno obučeni. Bitno je da se pri pregledu utvrdi stadijum celulita, pacijentu objasni postupak izvođenja procedure i da mu se ne daju lažna obećanja da će mezoterapijom izgubiti i višak kilograma. U koliko pacijent to želi, onda ga je neophodno posavetovati da se pridržava posebnog higijensko-dijetskog režima ishrane i fizičke aktivnosti.

Kako izgleda sama procedura?

Mezoterapijski “koktel”se uz pomoć specijalno konstruisanog aparata (MesoGun) uvodi direktno u problematičnu zonu. Tako se može tretirati celulit na natkolenicama, bedrima, zadnjici, listovima, stomaku, rukama… U rešavanju problema celulita neophodno je podstaći cirkulaciju, pojačati limfnu drenažu, obnoviti propalo vezivno tkivo i pojačati ćelijski metabolizam masnog tkiva. Upravo supstance koje imaju ovu funkciju ulaze u sastav mezoterapijskog koktela. U zavisnosti od stadijuma celulita zavisi i sastav koktela. Zato u ordinaciji LaDerma ne koristimo komercijalne koktele već sastav prilagođavamo trenutnom stanju.

Procedura se izvodi 15 do 30 minuta u zavisnosti od veličine regije koja se tretira. Potrebno je uraditi od 6 do 10 tremana sa razmakom od 7 do 15 dana, a to isključivo zavisi od vrste koktela.

Nigde u svetu se mezoterapija ne sprovodi češće od jednom nedeljno.

Da li boli i koliko je efikasna?

Radi se o neinvazivnoj i komfornoj metodi, verujte da oni koji su probali agresivnu ručnu masažu kažu da je mezoterapija “odmor”. Bol je minimalan i podseća na ujed komarca. U zavisnosti koji smo koktel odabrali, tj. koje supstance preovlađuju, nakon tretmana mogu se javiti peckanje, crvenilo, svrab, lagani otok … koji prolaze za sat do dva. Modrice su normalana propratna pojava, obično nisu velike i nestaju za nekoliko dana (3 – 7). Svakodnevnim aktivnostima vraćate se odmah nakon završenog tretmana.

S obzirom da se aktivne supstance ubacuju u sloj kože iz koga potiče sam celulit metoda je vrlo efikasna.. Delujući prvenstveno na jačanje veziva i poboljšanje mikrocirkulacije vrlo brzo koža postaje zategnuta, glatka, dobija na jedrini čime se gubi fenomen ‘’pomorandžine kore”.

Upravo iz pomenutog razloga mezoterapija predstavlja odličnu podršku liposukciji (hirurška metoda uklanjanja masnog tkiva) čija su posledica neravnine na koži.
Prvi rezultati vidljivi su već nakon 2 do 3 tretmana, a u koliko vodite računa o svojim životnim navikama budite sigurni da ste problem celulita rešili za duže vreme.

Da li je mezoterapija isto što i lipoliza?

Lipolizom se tope masni jastučići, upravo oni koji ostaju i nakon napornih dijeta i vežbanja. Enzimski lipolitici, koji su osnova koktela koji se primenjuje u okviru lipolize, ubacuju se u mnogo dublje strukture kože nego mezoterapijom.

Ovo je metoda isključivo za reoblikovanje tela, a ne za gubljenje kilograma. Tope se masne naslage isključivo sa delova tela koji su tretirani (stomak, bokovi, unutrašnja strana butina, kolena, nadlaktice…). Pomenute metode ne isključuju jedna drugu već naprotiv, njihovom kombinacijom postižu se idealni rezultati.

Zatezanje kože tela (Mini Body Lift)

Ne moraju se prvi znaci starenja kože u smislu njenog opuštanja primetiti isključivo na licu, nekad je opuštena koža na unutrašnjoj strani nadlaktica i natkolenica mnogo dramatičniji problem.

Zahvaljujući mezoterapiji i ovaj problem moguće je rešiti. Naime, ubacivanjem koktela u čiji sastav prvenstveno ulaze bilderi kolagena i elastina vrlo brzo dolazi do obnavljanja i jačanja vezivnog tkiva što za posledicu ima zatezanje kože.

Potrebno je uraditi 4 do 8 tretmana u rasponu od 10-ak dana.

Pošto se koktel uvodi vrlo finim iglicama procedura nije bolna, traje 15-ak minuta, postoji osećaj laganog peckanja i poneka modrica koja prolazi za par dana.