Language:
Estetski problemi / Pigmentacije

Pigmentacije

Pigmentacije (fleke) predstavljaju jedan od prvih znakova starenja kože. Najčešće se javljaju na licu, dekolteu, šakama, bočnim stranama vrata. Nastaju kao posledica kumulativnog (višegodišnjeg) štetnog delovanja UV zraka (prekomerno sunčanje , solarijum), naročito kod osoba kod kojih postoji sklonost (trudnoća, upotreba kontraceptivnih pilula, korišćenje kozmetskih preparata koji su fotosenzitivni (parfemi)).

Bilo da se radi o Melasma – i (razlivene braonkasto-žućkaste pigmentovane površine bez jasno ograničenih ivica), flekama od sunca(nastaju na delovima koji su najviše izloženi suncu čelo, nos , bočne strane vrata) ili staračkim pegama (flekama)- solarni lentigo – tamno braon jasno oivičene, manje površine, uglavnom na delovima tela koji su više izloženi suncu (lice, šake , dekolte, ramena, leđa), predstavljaju kompleksan problem te treba biti veoma uporan u tretiranju istih. Idealan period za tretiranje fleka su jesen i zima, ne leto, kada one postaju uočljivije i, nažalost, tek tada ih se setimo.

Cilj tretmana je kombinacijom razlicitih tehnika i procedura postići ujednačeniji, uniformniji izgled kože kako ne bi izgledala “prošarano”, “prljavo”, i što je još važnije smanjiti tendenciju kože ka stvaranju novih pigmentacija. Kao krajnji rezultat dobija se prosvetljen, lep i ujednačen ten.

Preporučene procedure

Pre nego započnemo sa tretiranjem ovog problema neophodno je uraditi Visia pregled kože, kako bi tačno odredili dubinu i raširenost promena i na taj način odredili najadekvatniju moguću terapiju, a istovremeno bili u mogućnosti da pratimo rezultate rada.

Laser – zahvaljujući savremenim laserskim tehnologijama ove promene se mogu vrlo uspešno tretirati, ukloniti ili bar učiniti bitno bleđim.

Hemijski piling – kombinacijom različitih kiselina koje za cilj imaju izbeljivanje pomenutih promena. Piling mora izvoditi isključivo dermatolog koji ima dovoljno iskustva da na osnovu dubine hiperpigmentacije odredi dubinu pilinga. Kombinacijom faktora rasta i matičnih ćelija – postiže se ujednačenija boja tena i poboljšavanje kvaliteta kože u celini.