Language:
Estetski problemi / Podočnjaci / Pravi i lažni podočnjaci

Pravi i lažni podočnjaci

Samo individualan pristup daje pravi rezultat!

Prirodan izgled, pun svežine i odmornosti postiže se, najvećim delom, tretiranjem podočnjaka – čestog i upornog pratioca očiju mnogih ljudi.

Podočnjaci mnogima od nas predstavljaju emotivni i društveni problem jer licu daju umoran, bolestan, iscrpljen izgled, a neretko ostavljaju utisak neispavanosti.

No, ovo je tema kojom se retko bavimo i o kojoj šira javnost manje zna.

Borba sa podočnjacima uglavnom se svodi na dobru kamuflažu istih što je donekle moguće postići ako su podočnjaci tamni, ali višak kože i nadutost je već teže pokriti …

Šta su i kako nastaju?

Nastanak podočnjaka vezuje se za nekoliko različitih uzroka koji su često udruženi.

Slaba cirkulacija, usporena limfna drenaža, spor metabolizam, boja kože, genetska predispozicija, ritam života…

Pravi podočnjaci – pružaju se celom dužinom donjeg kapka.

Mogu se javiti kod veoma mladih osoba, često su genetski determinisani i javljaju se još u ranom detinjstvu u vidu tamnih kolutova.

Lažni podočnjaci – predstavljeni su u vidu tamnoljubičastih polja koja se nalaze u unutrašnjem uglu oka i pružaju se prema obrazu.

Ovi podočnjaci su i prvi znak starenja. Zbog niza degenerativnih promena koža u ovom delu postaje jako tanka, skoro providna, mišićne tetive postaju vidljive što doprinosi tamnoj obojenosti. Zbog „spustanja“ lica i gubitka potkožnog masnog tkiva povećava se razmak izmedju donjeg kapka i obraza, te nastaje udubljenje koje se u literaturi naziva „tear trough“ ili ti suzna brazda. Lice upravo zato izgleda umorno i iscrpljeno.

Kako se tretiraju?

Prilikom tretiranja podočnjaka neophodan je strogo individualan pristup. Da bi se pravilno odredila terapija i da bi pravilno pristupili njihovom uklanjanju potrebno je uzeti u obzir sve faktore koji utiču na stvaranje, te stanje kože i potkožnog tkiva kao i godine pacijenta.

U skladu sa pomenutim, lekar specijalista bira kombinaciju procedura koja će doneti najbolje rezultate.

Faze kroz koje je neophodno proći tom prilikom jesu pojačanje cirkulacije i limfne drenaže, pojačana produkcija novog kolagena čime će koža dobiti na čvrstini, zatezanje viška kože ispod očiju (ukoliko je ima), nadoknađivanje volumena, popunjavanje udubljenja i ujednačavanje boje kože.

Savremene procedure estetske dermatologije zaista pružaju mogućnost tretiranja uzroka, a ne samo posledica nastanka podočnjaka.