Language:
Estetski problemi / Strije

Strije

Sa problemom strija susreće se većina žena ali i muškaraca. Predstavljaju oštećenja vezivnog tkiva nastala usled prebrzog rastezanja kože, kada vezivno tkivo nije moglo tako brzo da se prilagodi pa dolazi do njegovog oštećenja.

Usled istezanja dolazi do istanjenja površnog sloja kože i promena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubokim slojevima kože, čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika. Kada se srednji sloj kože (dermis) naglo rastegne usled smanjene elastičnosti kože dolazi do kidanja elastičnih vlakana – nastaju ružne linije i brazde po koži tela – strije.

Da li će se strije javiti ili ne, zavisi od genetike. Ona određuje kvalitet kože i vezivnog tkiva. Kod određenog broja ljudi on je slabijeg kvaliteta pa je povećana sklonost ka nastanku strija.

U početku su crveno-ljubičaste boje, obično u nivou ili nešto iznad nivoa kože, i tada su najzahvalnije za tretiranje. Veličina i širina variraju i uglavnom su međusobno paralelne. Kasnije poprimaju belu boju. Što su strije starije to lošije reaguju na terapiju.

Najčešće nastaju tokom trudnoće, nakon porođaja, naglog povećanja mišićne mase, naglog povećanja telesne težine ili u pubertetu usled hormonalnog disbalansa.

Najčešće se javljaju: na stomaku, bokovima, zadnjici, grudima, ramenima, nadlakticama.

NPotpuno ih se nikada ne možemo rešiti ali možemo sprečiti njihovo nastajanje i smanjiti već učinjenu štetu.

Najbolji rezultati u ublažavanju strija i zatezanju kože u isto vreme postižu se aplikovanjem kiseonika, a rezultati su vidljivi već nakon jedne do dve procedure.